U19 speelt WK in Leeuwarden

woensdag 27/03/2013 - 21:12

Vanaf 28 maart t/m 31 maart strijden 16 teams van 14 landen 3 dagen om de wereldtitel voor landenteams tot 19 jaar. Het 18e WK U19 zal dit jaar plaatsvinden in het Kalverdijkje in Leeuwarden. De nationale selecties van China, Marokko en Turkije doen voor het eerst mee. Zij onderstrepen met hun komst de verdergaande internationalisering van korfbal. Marokko is het eerste Arabische Islamitische land waar gekorfbald wordt. Van de partij zijn ook de talententeams van de districten Noord en Oost van het KNKV. Nederland is in dit toernooi de te kloppen titelverdediger.

De komst van China onderstreept de opkomst van korfbal in dit Aziatische land. Een boeiende confrontatie op de eerste wedstrijddag belooft die met het al langer deelnemende Chinees Taipei te worden. Beide ploegen zijn in dezelfde poule ingedeeld.

Vrijdag worden in vier poules de groepswedstrijden gespeeld om uit te maken wie op zaterdag bij de beste acht mogen spelen. Dan wordt ook gebruik gemaakt van de Camminghahal. De nummers 1 en 2 van elke poule plaatsen zich bij de beste acht. Zondag spelen de teams, voorafgaand aan de finale, de kruisfinales. Titelverdediger Nederland is ingedeeld met Polen, JTT Oost en Turkije. Over de komst van Turkije bestaat overigens nog enige onzekerheid. Er staan in totaal 56 wedstrijden op het programma. JTT Noord speelt in de eerste ronde tegen Duitsland, Tsjechië en België. Dat beloven interessante krachtmetingen te worden. De beide Nederlandse talententeams spelen buiten competitie mee.

Jacky Mathis, bondscoach van de U19, droomt van een stunt: "Na ons laatste oefenduel tegen een vooral langs herenzijde sterk U19 van de regio Kempen was de sfeer optimaal. Iedereen heeft er zin in en de gretigheid om iets groots neer te zetten is fel aanwezig. Toch zal het aartsmoeilijk worden, mede door het nieuwe poulesysteem en de korte speelduur! Wij hebben een talentvolle vrij jonge groep die als ze op hun normale peil spelen tot heel wat in staat moeten zijn. Ik ga niet uitbazuinen dat we wereldkampioen gaan worden.. .maar ik droom er wel van... en ik niet alleen."

Wij wensen de U19 selectie in elk geval veel succes toe in Leeuwarden!

De selectie:

Dames: Amber Wuyts (Kwik), Ellen Saey (ASKC), Emily Vermeeren (Meeuwen), Lauren Denis (Voorwaarts), Sofie Vercauteren (Voorwaarts, Stien Reyntjens (ASKC) Tess Mathis (Kwik), Zahra Verhoeven (Meeuwen).

Heren: Dimi Isenborghs (Kwik), Jef Vervliet (Meeuwen), Joren Boeve (Leuven), Kobe Neyens (Leuven), Matthias Bellaert (Kwik), Nick Verwerft (Kwik), Stijn Verweerde (Meeuwen), Syme Smidts (Meeuwen).

Officiële website: www.u19kwc.com

Stefan de Vogelaere U19 / WK